>

onsdag 14 september 2011

Windows 8, en första titt

Windows 8 kommer att innebära stora förändringar, både för dig som utvecklare och också användare. Förutom det mest uppenbara med gränssnitten finns många smarta finesser under ytan. Som användare signar du in med ditt livekonto och dina inställningar hänger med konto vilket gör att om du signar in på en annan Windows 8 maskin får du dina inställningar. Du kommer också kunna access alla dina datorer genom kopplingen med ditt livekonto. Sök funktionen har även i Windows 8 fått en central plats och det finns möjlighet att integrera det med applikationerna som du skriver. När du vill utföra ett sök har du en ruta att skriva i och sedan en lista på applikationer att välja mellan inklusive filer, inställningar och applikationer.


Sök är ett exempel på ett kontrakt. Kontrakt används för att kunna få program att samarbeta utan att behöva känna till varandra innan. Share (dela) är ett annat exempel på ett kontrakt om du vill använda det kontraktet kan du antingen stödja att dela till din applikation t.ex. om du skriver en facebook applikation så kan du tillåta att man kan skicka bilder från en annan applikaiton. Eller så kan du stödja att man kan dela från din applikation t.ex. från en fotoeditor eller liknande.

När du designar dina applikationer så kommer du ha några mallar att tillgå för att underlätta för dig att göra en windows 8 applikation eftersom du egentligen har en blank tom skärm att utgå från. Ingen start meny som skall ha en den av (vanligtvis) undre delen av skärmen, ingen övre del av applikationen som är reserverad för mininmera, maximera och stängknapp. Tänket bakom att designa en windows 8 applikation är fokus på innehållet och allt klutter skall bort, dock får det gärna göras vackert. Alla kommandon kan och skall gömmas på menyer som inte syns förrän man i touch mode gör en gest eller högerklick med muspekaren.

Det händer alltså mycket för oss utvecklare i Windows 8 och detta är bara en kort introduktion, jag har inte ens börjat skrapa på ytan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar